MI6°


2017 – Sesto San Giovanni (MI)
Social housing – Masterplan Aree Ex Falck

Concorso

La proposta parte da una rilettura della “casa a ringhiera” milanese e ragiona su un edificio a corte con due anime: una esterna più austera e una interna verde e privata. Tutti i lati presentano diversi modi di mettere in contatto queste due anime; volumi vetrati, corpi scala trasparenti, una vasta terrazza comune al piano primo. L’edificio costruisce lo spazio urbano in maniera precisa, ma risulta attraversabile dagli sguardi dei passanti, a cui lascia intravedere il proprio cuore verde.

The project is a reinterpretation of the traditional public housing typology in Milan, a building with shared balconies facing a central courtyard. Every facade reconnects the severe external appearance with a more intimate, green and private soul in the inner side: glass, trasparencies, a large public terrace on the firts floor, wide openings through the elevations. The building defines the urban space in a precise way, but it also opens up to the gaze,  sharing its green heart.

P-CORDE-MI6-social-housing-06

 

error: Content is protected !!